Δελτίο Τύπου προς τα ελληνικά ΜΜΕ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 

Bερολίνο, 10/12/2008 

 

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, δεκάδες έλληνες που μένουμε στο Βερολίνο, αλλά και ευαισθητοποιημένοι γερμανοί πολίτες, συγκεντρωθήκαμε αυθόρμητα έξω από το ελληνικό Προξενείο και συμπαρασταθήκαμε στην κατάληψη που ήταν σε εξέλιξη. Αφού αυτή έληξε ειρηνικά, συστήσαμε την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βερολίνου, για να ενημερώσουμε τη βερολινέζικη κοινωνία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα:

Στην Ελλάδα η αστυνομία σκοτώνει: σκοτώνει νέους, σκοτώνει μετανάστες, σκοτώνει τσιγγάνους. Στην Ελλάδα η αστυνομία καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα: βασανίζει κρατούμενους, χτυπάει διαδηλωτές. Το κράτος παραβιάζει τους ίδιους του τους νόμους και οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται ποτέ.

Θεωρούμε ότι η εξέγερση του ελληνικού λαού με αφορμή τη δολοφονία σε καμία περίπτωση δεν είναι τυφλή βία. Εκφράζει την αγανάκτηση απέναντι στην οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Τα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι οξύτατα. Κι όταν δεν λύνονται, συσσωρεύουν οργή και αγανάκτηση.  

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βερολίνου συμπαραστέκεται στον αγώνα του ελληνικού λαού: Την Τρίτη 9/12, την ώρα της κηδείας του Αλέξανδρου συγκεντρωθήκαμε ξανά έξω από το Προξενείο και ενημερώναμε τους περαστικούς. Είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα εγκλήματα που διαπράττει το ελληνικό κράτος ενάντια στη νεολαία, τους μετανάστες, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενάντια σε όλη την κοινωνία.  

 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βερολίνου

https://sibg08.wordpress.com

protobouliaberlin@googlegroups.com

Advertisements

~ by sibg08 on 14/12/2008.

One Response to “Δελτίο Τύπου προς τα ελληνικά ΜΜΕ”

 1. Δήμητρα Κογκίδου
  Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ, Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ

  « Ο Gregory νεκρός;»

  Είναι η φράση που σφηνώθηκε και στο δικό μου το μυαλό από τη στιγμή που διάβασα το γράμμα του συμμαθητή του.
  Παραθέτω απόσπασμα: « Όλοι τον φωνάζαμε Gregory παραφράζοντας το επώνυμό του. Ήταν εξαιρετικά καλό παιδί….. Μόλις άκουσα σήμερα το πρωί για το συμβάν και το επίθετο ψέλλισα “Ο Gregory είναι…”. Τούτο το πρωινό ήταν ένα από το χειρότερα που είχα ποτέ μου. Από την στιγμή που το έμαθα θόλωσα και έλεγα για ώρες: Ο Gregory νεκρός;»
  Ήταν η φράση που δεν έβρισκα από το Σάββατο για να εκφράσω το τι νοιώθω. Σαν να τον ήξερα. Σαν να ήταν ένα γνωστό δικό μου παιδί που η ζωή του επιφύλαξε αυτό το σκληρό και αναπάντεχο τέλος. Σαν να ήταν μαθητής όλων μας.

  Από την πολιτική και τις πρακτικές που ακυρώνουν καθημερινά τα όνειρα των νέων για μόρφωση και αξιοπρεπή απασχόληση, από τη «δολοφονία» –όχι μόνον με όπλα – των προσδοκιών και των προοπτικών των νέων μέχρι αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία φάνηκε ότι η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας εκφράζω την οδύνη και την οργή μου για το γεγονός.
  Ταυτόχρονα όμως εκφράζω την ανησυχία μου για τη πολιτική κλιμάκωσης της βίας, της καταστολής και του αυταρχισμού που οδήγησε στην αφαίρεση μιας ζωής. Είναι η συνέχεια των «πραιτόρων» του Πολύδωρα, του άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή με τη ζαρντινιέρα, της δικαστικής περιπέτειας του φοιτητή με τα «πράσινα παπούτσια» που δεν τελείωσε ακόμα, είναι συνέχεια λογικών και πρακτικών που πολώνουν και ενισχύουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. Νομίζω ότι το «μάθημα» που πρέπει να διδάξουμε στη πράξη είναι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατου αγαθού και ο αγώνας- μαζί με τη νεολαία – για το δικαίωμα σε ανθρώπινη ζωή και για ένα μέλλον με προοπτική. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι θα πενθήσουμε περισσότερα στο μέλλον.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: