Ενδιαφέροντα (άρθρα κλπ)

Στην ενότητα αυτή μπορεί όποιος θέλει να παραθέτει ως σχόλιο το link άρθρου/βίντεο/ηχητικού που θεωρεί ότι μπορεί και οι υπόλοιποι να βρίσκουν ενδιαφέρον.

Προτείνω τη δημοσίευση με τον εξής κώδικα:
a href=”http://www.link.com”>Εφημερίδα, Συγγραφέας, Θέμα κλπ</a

Στον παραπάνω κώδικα αντικαταστήστε το “link” με την διεύθυνση και προσθέστε “>” μετά το τελευταίο a και “<” πριν το πρώτο. Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

tvxs.gr, Απόλυση Φωτορεπόρτερ

 

Φυσικά μπορείτε να στέλνετε απλώς το λινκ και μια περιγραφή.

Advertisements

26 Responses to “Ενδιαφέροντα (άρθρα κλπ)”

 1. Ο Αντώνης Καλατζής έστειλε το εξής άρθρο της Zeit. Το μεταφέρω από την ενότητα Links εδώ.

 2. Άρθρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

 3. http://www.tagesspiegel.de/politik/international/Griechenland-Krawalle;art123,2681231

 4. video: sullipsi nearou apo “koukouloforous”‏

 5. Video: Οργισμένοι πολίτες κατά τον ΜΑΤ που ήθελαν να χτυπήσουν νέα παιδιά‏

 6. Είμαστε όλοι Έλληνες

  1 – Ουδείς υπενθυμίζει το γεγονός ότι η ζωή στην Ελλάδα έγινε πολύ ακριβή μετά την υιοθέτηση του Ευρώ, ο μέσος μισθός είναι κάτω από 1000 Ευρώ, στην πραγματικότητα 800 Ευρώ, ενώ οι τιμές των ειδών διατροφής το λιγότερο διπλασιάστηκαν.

  2 – Ουδείς λέει ότι το Carrefour εξαγόρασε πολλά ελληνικά σούπερ-μάρκετ μετά την υιοθέτηση του Ευρώ, ότι η Εμπορική Τράπεζα (2η τράπεζα στην Ελλάδα), η Αγροτική Τράπεζα, η Γενική Τράπεζα εξαγοράστηκαν από γαλλικές τράπεζες, και συγκεκριμένα από ! την BNP. Ότι η απορύθμιση της αγοράς μετά την υιοθέτηση του Ευρώ οδήγησε στον καλπασμό των διεθνών εταιριών.

  3 – Ουδείς λέει ότι η γαλλική πρεσβεία βρίσκεται εκεί μόνον ως αντιπρόσωπος αυτών των εταιριών, οι οποίες εξαγοράζουν τις ελληνικές,τουλάχιστον σε εκείνο το μέρος της αγοράς όπου παίζουν κάποιο ρόλο.

  4 – Ουδείς λέει ότι το αεροδρόμιο των Αθηνών παραχωρήθηκε σε γερμανική εταιρία, ότι το λιμάνι του Πειραιά παραχωρήθηκε σε κινέζικη εταιρία. Σαν να λέμε ότι η Ελλάδα χάνει σιγά-σιγά τον έλεγχο των μέσων μεταφοράς.

  5 – Ουδείς λέει ότι τα πολιτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρίσκονται στα χέρια των ίδιων οικογενειών εδώ και γενεές. Τέλος, οι έλληνες ζούσαν πολύ καλύτερα πριν την υιοθέτηση του Ευρώ, το οποίο συνιστά καταστροφή. Για την ελληνική νεολαία το κόμμα της κεντροδεξιάς έγινε το σύμβολο αυτής της εκχώρηση! ς των δικαιωμάτων τους, των προσδοκιών τους.

  Καλή τύχη στους φορείς της ελπίδας. Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι το κεφαλαιοκρατικό σύστημα πνέει τα λοίσθια, αλλά φοβούνται πολύ, πάρα πολύ μην χάσουν τα προνόμιά τους.
  Και, αν οι πολιτικοί δεν το παραδεχτούν, τα πρόβατα θα γίνουν λύκοι.

  Για τους έλληνες το Ευρώ είναι μια καταστροφή, περιμένετε όμως, δεν είναι μόνο για τους έλληνες, μου φαίνεται πως είναι για όλη την Ευρώπη. Η αγοραστική ικανότητα είναι πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν. Κι εδώ επίσης η κυβέρνηση κάνει τον κουφό, για αυτούς η κατάσταση βαίνει μια χαρά, υπάρχει μια κρίση, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
  Αλλά είναι φυσιολογικό ούτε καν να βλέπεις την κρίση να διέρχεται όταν παίρνεις μισθό 10000 Ευρώ το μήνα. Για κείνον όμως που κερδίζει 700 Ευρώ το μήνα ο τόνος δεν είναι ο ίδιος. Και νομίζω ότι οι νέοι δεν είναι ηλίθιοι,! ώστε να μην βλέπουν τι συμβαίνει. Εξ’ ου και όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

  Η μοναρχία των πολιτικών: οι νέοι δεν θέλουν πια αυτό το σύστημα.
  Δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τις τράπεζες, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για αυτοκίνητα, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για πολέμους, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τη διαβίωση των πολιτικών, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για να βοηθήσουμε τις εταιρίες που ήδη διέθεταν δισεκατομμύρια, και για τους λαούς ψίχουλα.

  Ωραία διανομή του πλούτου, ωραία δικαιοσύνη, οι συνταξιούχοι επιβιώνουν, οι νέοι δεν έχουν δουλειά, οι μισθωτοί παραπαίουν. Κανένα πρόβλημα αφού υπάρχουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια.

  Είμαι ελληνίδα και είμαι πολύ υπερήφανη. Να είστε σε ετοιμότητα. Τα > γεγονότα της Ελλάδας έρχονται στην Ευρώπη.
  Ας ξαναγράψουμε το κείμενο βάζοντας στη θέση της Ελλάδας τη Γαλλία και έχουμε μια αρκετά ρεαλιστική απεικόνιση όσων μας περιμένουν τα επόμενα χρόνια (μήνες;).

  Βλέποντας τα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των ειδήσεων για όσα
  συμβαίνουν στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να μας έρχονται αβίαστα ορισμένες αναμνήσεις και να λέμε ότι τέτοιου είδους γεγονότα θα μπορούσαν κάλλιστα να συμβούν στη Γαλλία, αν η κυβέρνηση και ο Σαρκοζί δεν έπαιρναν κάποιες προφυλάξεις. Όλα τα συστατικά στοιχεία της ελληνικής εξέγερσης έχουν συναθροιστεί και εδώ, και ο Σαρκοζί δεν πρέπει να είναι πολύ ήσυχος αυτή τη στιγμή!

  Από την Ελλάδα στη Γαλλία δεν είναι και πολύ μακριά. Μια σπίθα ίσως είναι αρκετή. Γάλλοι, άλλη μια φορά!

  Σας καλώ από την Ιταλία: χρειαζόμαστε κάποια «ελληνική» διαδήλωση, διότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι πραγματικά σοβαρή. Ο νεανικός πληθυσμός δεν κατανοεί την αξία της ζωής και των πραγμάτων. Ο Μπερλουσκόνι είναι κακός, όχι όμως το απόλυτο κακό. Άλλαξε τη ζωή των ιταλών (όλων των ιταλών, δεξιών, κεντρώων, αριστερών) διαμέσου της τηλεόρασης και η ιταλική κοινωνία νοιάζεται μονάχα να ερμηνεύσει την πραγματικότητα με τις κατηγορίες της τηλεόρασης: την ομορφιά, την επιτυχία. Και είναι κυρίως οι νέοι των 600 Ευρώ το μήνα (και λιγότερο!) που το κάνουν αυτό.

  Είμαστε όλοι έλληνες!

 7. “Τίποτα δεν τελείωσε”: Ανακοίνωση από τη Συνέλευση Δυτικών Γειτονιών
  “Nothing has ended” Statement (en)

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=941872

 8. Όταν πέφτουν οι μάσκες

  Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

  Οι γνωστοί-άγνωστοι της εξουσίας με τα εξαπτέρυγά τους ξαμολύθηκαν με προσωπείο συντριβής. Τάχα για τον μικρομεσαίο, που μοχθεί τώρα, μέσα απ’ τα αποκαΐδια που άφησαν οι «αλήτες», για να μη βάλει λουκέτο.

  Πριν παίξουν στην έκτακτη παράστασή τους, όλοι τους οι κυβερνώντες υποδέχτηκαν την παγκοσμοποίηση και έβγαλαν στο σφυρί τους μικρομεσαίους. Αυτοί δεν χώραγαν στο μεγαλείο του μοντέλου-λαίλαπα. Μάλιστα, για να είναι πιο αποτελεσματική η «παρηγοριά», πέραν του μνημόσυνου στον εμποράκο, μοιράζουν και δεκαχίλιαρα. Τριπλάσιου μεγέθους η συμπόνια τους απ’ αυτή της Ηλείας, καθώς η κατακραυγή έχει γιγαντωθεί και οι νοικοκυραίοι -αυτή η μεσαία τάξη, που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις- είναι πιο απαιτητικοί απ’ τους «άξεστους αγρότες».

  * Οι κυρίαρχοι της πολιτικής σκηνής, οι γνωστοί-άγνωστοι των κομμάτων που κυβερνούν ανακυκλούμενοι, απέδειξαν πως ούτε καταλαβαίνουν ούτε το επιθυμούν. Αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια -και με τον απροσδόκητο θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου ξαμολύθηκε στους δρόμους, στα οδοφράγματα, στις πορείες ακόμα και δωδεκάχρονων, στις βιτρίνες που λεηλατήθηκαν, στις τράπεζες που πυρπολήθηκαν- τους ταράζει. Χαλάει τη βολή τους. Τα σχέδιά τους για πλήρη λοβοτομή δεν πέτυχαν και όλες οι «φυλές» συναντιούνται στις πλατείες, δηλώνοντας την κοινωνική απελπισία. Τα παιδιά των Β.Π., το Ζεφύρι, τα Εξάρχεια, η Γκράβα, το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ, η Ελευσίνα, το Χαλάνδρι, η Σωκράτους και ο Κορυδαλλός φωνάζουν κατά της καταστολής των ονείρων.

  Η γενιά που τα είχε όλα, δεν είχε πρότυπο και το απέκτησε. Μόνο που αυτό είναι ήδη πυροβολημένο. Είναι κιόλας νεκρό. Είναι άγουρα, αλλά αθώα. Φωνάζουν για διαφορετικά πράγματα, άλλα με το παντεσπάνι τους και άλλα χωρίς αυτό. Ζητούν αλήθειες, πραγματικό ενδιαφέρον, αμφισβητούν και μας πετάνε κατάμουτρα τα «νέα μας Πολυτεχνεία», που είναι στη Σοφοκλέους, στο Βατοπέδιο, στη Siemens και σε άλλες αρπαχτές.

  * Οι κυβερνώντες μπροστά στην πανελλαδική έκρηξη που εκδηλώθηκε ταμπουρώθηκαν. Κλείστηκαν στο ασφαλές δωμάτιο, κοιτώντας μόνο την κυβερνητική κλεψύδρα. Οσο μετράνε δεκαχίλιαρα τόσο κοιτάζουν τις δημοσκοπήσεις. Το καθημερινό πολιτικό χρηματιστήριο τους δυσκολεύει τα σχέδια, καθότι δείχνει πως ο μελλοντικός πρωθυπουργός ανεβαίνει, ανάβοντας κεράκια!

  «Ο θάνατός τους η ζωή μας», λένε οι επερχόμενοι, δίχως να μπορούν να κρύψουν τους «εκσυγχρονιστές» που έχουν στα σπλάχνα τους. Αυτούς που κομίζουν τις συνταγές της ευταξίας. Αυτούς που είναι κολλημένοι με τη «μεταρρύθμιση» και μαρσάρουν για τα new-new deals.

  * Οι υπό αποχώρηση δεν μπορούν πια ούτε να υποκριθούν. Τώρα βεβαιώθηκαν ότι ο χαρισματικός αρχηγός τους είναι ο Κωνσταντίνος ο Μικρός! Τον βρίσκουν άτολμο, αναποφάσιστο και δίχως πυγμή, δέσμιο. Ηδη κάποιοι φευγάτοι Καραμανλικοί, εκτός από διαδοχές, ορέγονται στρατούς, Πραίτορες, μπορεί και κρεμάλες στο Σύνταγμα. Η Δεξιά βιώνει στιγμές «ανάπλασης» των ακραίων απολήξεών της.

  * Οι πιο υποψιασμένοι απ’ αυτούς τους κυβερνο-Ν.Δ. ή από τους κυβερνο-ΠΑΣΟΚ σιωπούν. Ξέρουν πως ό,τι πουν θα είναι σε βάρος τους, όπως θα αποβούν και οι δηλώσεις της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα από τα σκαλιά του Μαξίμου, σε βάρος ενός αγωνιζόμενου κόσμου του ΚΚΕ, που βρίσκεται ήδη σε δυσαρμονία με τα σύνδρομα αριστερής καταδίωξης.

  * Αλλοι έχουν επιλέξει τη μόνιμη χειμερία νάρκη. Θα μετατραπούν σε γυμνοσάλιαγκες, παραμονές των εκλογών, που πάλι θα γίνουν στην ώρα τους, φορτωμένες με εφέ διαλόγου… με τη νεολαία!

  Μέχρι τότε ο τόπος θα βράζει. Πολυταξικά και πολυτασικά. Μια πολύχρωμη κουρελού θα κινείται απ’ τα γκέτο των μεταναστών ώς τα σχολεία της υψηλής κοινωνίας. Απ’ τους απασχολήσιμους μέχρι αυτούς που δεν χωράνε οι λίστες του ΟΑΕΔ. Μακάρι στις ωδίνες αυτής της γέννας να αντέξει ο Συνασπισμός. Ακόμα και με τις αδυναμίες του είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο πλήθος που κλαίει, που καταριέται και διεκδικεί, παρά στο αποστειρωτήριο της Αριστεράς, που έφτασε να κομπάζει για τις συντεταγμένες και περιφρουρημένες πορείες του!

  ΥΓ. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή οι τηλεοράσεις, παρακολουθούν τα πάντα. Οι φακοί τους είναι συντεταγμένοι με την πλευρά της εξουσίας. Οι τηλεπερσόνες στην πλειοψηφία τους, μαζί με τους τέως και νυν κυβερνο-maniac προσκεκλημένους τους, από τα παράθυρα προσπαθούσαν να ξεπλύνουν τις ντροπές τους με το επιχείρημα «είμαστε και εμείς γονείς». Οι τηλεοράσεις έδειξαν ό,τι δεν μπορούσαν να κρύψουν στο μοντάζ. Ο,τι οι ρεπόρτερ πρώτης γραμμής μετέδιδαν ζωντανά, κλαίγοντας από τα δακρυγόνα και φωνάζοντας πως «είμαστε όλοι με κουκούλες και μαντίλια» μήπως και σωθούμε από τα κοκτέιλ. Στις ζωντανές μεταδόσεις φάνηκε η διαφορά της δημοσιογραφίας από τη λογοκριμένη προπαγάνδα της κονσέρβας, για την οποία κάποιοι κλαίνε βουβά, δίχως δακρυγόνα. Εδώ και χρόνια…

 9. το site της κατάληψης της ΑΣΟΕ

 10. ξανά το site της κατάληψης της ΑΣΟΕΕ

 11. indy.gr

 12. Η κατάθεση του παιδιού που ήταν μαζί με τον Αλέξη, χωρίς περισσότερα σχόλια γιατί θ’ αρχίσω να βρίζω…
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=19500452

 13. Amanda Michalopoulou, Tagesspiegel Rambo und Alexander

 14. Der Tagesspiegel, Wer ist Griechenland?

 15. μήνυμα αλληλεγγύης από την Οαχάκα

 16. μήνυμα συμπαράστασης από την Οαχάκα (το σωστό link)

 17. ΚΟΙΝΩΝΙΑ «ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΩΝ»

  Όταν:
  Η επιδίωξη της ατομικής ευημερίας διαχωρίζεται τόσο στυγνά και ηλίθια από την συλλογική ευημερία.
  Ο ένας, πολίτης και πολιτικός, κατηγορεί τον άλλον με στεντόρεια ανούσια κοκορομαχία πως αυτός και μόνο φταίει, δίχως κανείς να αναλαμβάνει τη δική του ατομική ευθύνη.
  Τότε:
  Όλα γίνονται μπάχαλο. Τα δάση καίγονται. Τα λαμόγια ξεσαλώνουν. Οι δημαγωγοί παραληρούν. Όλοι ανεξαίρετα οι τομείς της κοινής δημόσιας ζωής αφήνονται στο έλεος της τύχης και υποβαθμίζονται.

  Κι έρχεται ο πυροβολισμός, ο θάνατος. Ακραία έκφραση και φυσική συνέπεια μιας κοινωνίας «πυροβολημένων».
  Πολλαπλά πυροβολημένα και τα παιδιά εδώ και καιρό, ξεσπούν, τα σπάνε. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από στοργή, έχουν ανάγκη από φροντίδα.

  Δίχως την αυτοαναίρεση όλων μας, αν δεν γίνουμε λιγότερο ιδιώτες, αλλαζόνες, ξερόλες, ανταγωνιστές, το δράμα θα επανέλθει και θα κορυφωθεί. Νέοι επικίνδυνοι «σωτήρες» καιροφυλακτούν, νέες καταστροφές θα επέλθουν.

  Μόνη λύση: Η άμεση μαζική συλλογική πολιτική παρέμβαση των λιγότερο ιδιοτελών, αδογμάτιστων, δημιουργικών πολιτών. Οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδείξει λίγο ως πολύ όλες την ιδιοτελή αφασία τους. Μπορεί κάποιες από αυτές να ακολουθήσουν, να συμμετέχουν, μα είναι ανίκανες να ηγηθούν. Όλα είναι ανάγκη να τα αλλάξουμε. Και πριν από όλα την ψευδαίσθηση πως τα ξέρουμε όλα. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Αρετή, τόλμη, όχι ως σχήματα λόγου, αλλά ως επίπονη κι επίμονη, σεμνή, αυτοθυσιαστική πράξη.

  Γνωστή από παλιά η ένσταση: «Μα αυτά δεν γίνονται» ή «Ποιός θα τα κάνει;».
  Με αυτή τη νοοτροπία είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα γίνει το «Έλα να δείς».
  Κάθε πολίτης ας αναμετρηθεί με τη συνείδησή του και την επιθυμία του.

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ
  Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΝΑ
  http://kanenaskathenas.wordpress.com

  ΥΓ: Μου ζητήθηκε από φίλη δημοσιογράφο ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα για λογαριασμό της κυπριακής εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”. Έγραψα αυτό το μικρό κείμενο. Γνωρίζοντας ότι δεν απαντά σε αρκετές πλευρές του θέματος κι ότι είναι πολύ γενικό κι αφηρημένο, ως προς την κεντρική πολιτική πρόταση που διατυπώνει, αποφάσισα παρ’ όλα αυτά να το αναρτήσω στο μπλογκ. Θα υπάρξει, όσο πιο συντομότερα γίνεται, συνέχεια. Όποια, -ος, επιθυμεί, μπορεί να δει μια ήδη προϋπάρχουσα αναλυτικότερη πολιτική προσέγγιση στο άρθρο με τίτλο “Θα μου άρεσε” του μπλογκ.
  ΥΓ(2): Το ίδιο κείμενο δημοσίευσε στις 11.12.2008 και η «Ελευθεροτυπία».

 18. Πολύ ενδιαφέρον κείμενο σε blog

 19. Trying to explain Greek politics to non Greeks is like reading Sanskrit to a horse, to paraphrase the song by Lou Reed. The civil uprising of this last week in Athens and many Greek cities proves that the Eurozone is a purely theoretical concept. When it comes to protest, countries retreat back to their own ways of perceiving subjective realities (such as political corruption and social malaise in Greece) and objective ones (such as recession in the western world).

  Last Saturday a middle- class teenager was shot dead by a bullet of a special guard, aptly nick-named “Rambo”, in the Athens neighborhood of Exarcheia. What followed was a wave of protest by pupils, students, radical leftists, anarchists with a genuine public support. And although, sadly, the uprising disintegrated into the burning of shops, cars and various buildings, it was the most intense and generalized expression of mass frustration and rage in Greece after the military coup in the sixties.

  What did the shooting of that 15 year old child by an employee of the state mean for an extremely family oriented culture, such as the Greek? Killing a child in Greece is not just a metaphor, it doesn’t just make news. Parents are devastated, children cry and write poems, the society is in deep shock. But the murder works as a metaphor too. It stands for the lack of interest in the fate of citizens. Suddenly everything makes sense, sad sense: the tough tax policy, the undermining of social security, the serious problems in education. “Rambo” was not a psychopath, but rather a product of Greek politics. Like politicians, he saw the possibility to commit atrocities and get away with it. His lawyer talked about “a misunderstanding”, a word that Greek politicians use with alarming ease.

  A bit of recent history: after being anti-Europeans for most of the Eighties, Greeks decided to join the European idea and work hard for it. But they kept important “traditions”: the church stayed undivided from the State, the two political dynasties of Papandreou and Karamanlis dominated the country, and political “koumbaries” ( people who should always be protected and promoted in the idiosyncratic “mafia” of the Greek family) ruled. The last years have seen a series of scandals like telephone tapping, money laundering, sex tapes involving ministers and their political decisions, scandals which brought frustration and a hidden violent impulse into daily life. The last of them, a land swap between the Vatopedi Monastery on Mount Athos and the Greek state that cost the taxpayers more than 100 million euros, involved the church and the government of Nea Dimokratia (the wife and father-in-law of a former Minister acted as notaries in the Vatopedi deal). As for the senior monks involved in the illegal exchange of land, they even refused the parliamentary inquiry! It is obvious that two categories of citizens live in Greece: the ones who get punished (the “generation of 700 euros” as it is called, young people with very low salaries and relevant self-esteem who still live in the parental home at the age of 30, their parents, tax payers who live on loans, and the grandparents living on pensions of 400 euros). And the ones who enjoy impunity (politicians, businessmen and monks).

  The same impunity goes on during and after riots in Greece. In 1985 a 15 year old boy, was killed by a police bullet again. PASOK, now the opposition party, promised back then to conduct investigations and exemplary punishment. The Internal Affairs Minister had submitted, as now Prokopis Pavlopoulos did, his resignation. It wasn’t accepted by Andreas Papandreou then, as it wasn’t accepted by Prime Minister Kostas Karamanlis now. It’s the same old play, only with new actors. Impunity will rule again. This feeling of injustice and despair is at the very root of the upheaval. People are so used to living with corruption that they don’t even understand their own feelings towards it. “Are we all anarchists?” they write in blogs. “No,” they answer. “We are protestors”.

  To understand what is happening in Greece we have to be wary of the beloved terms used by Greek television ; “hooded men” and the “known unknowns” that set the city on fire. The exhausted middle class identified with the protestors and the scheduled general strike on Wednesday was attended by more than 10.000 people. Even from the comfort of their living rooms, middle aged people expressed their wish to take to the streets. Karamanlis and Pavlopoulos were also watching the live footage of the upheavals on the TV with eyes wide open in an ironic political cartoon which assured that “the government is following events very closely”. In fact the Greek government decided to let Greece burn for the second time since the summer of 2007 when fires raged for days, burning people and animals to death and destroying farmland and forests. Now again they haven’t handled the situation, they just ordered the police to hold back, afraid probably that the incompetent, untrained Greek policemen would cause more casualties. And they were right; Amnesty International has asked to end the unlawful use of police force in Greece. The police force is in fact another important civil body that suffers from politicization. As with the fire service, which was also divided along party lines before the summer fires, the policemen come and go depending on their political party. One can imagine what that means in terms of training and education.

  Just as he did after the devastating fires of 2007, Karamanlis tries to fix the problems by announcing financial support to owners of the destroyed property. Promises of financial help won him reelection last year (with a sensitive one-seat majority). No one seems to realize that when a government doesn’t properly handle an upheaval, the citizens could go to court and claim compensation instead of accepting “help”.

  Greeks are by self definition and history very political and they have accumulated anger and frustration for a long time in their effort to try to become “civilized” European citizens. Their pursuant apathy was, among other things, a result of the TV culture, a hugely underestimated influence in daily life. In the typical Greek households TV sets are switched on from morning till midnight. Trash TV, reality shows and rich -and –famous stories substitute real life. It is all about money and power now. Like actors in a soap-opera, Greeks bought two or three cars which they washed on Sundays. Using loans, they bought apartments and summer houses, built on the outskirts of forests by developers who exploited burned land. They put their children into expensive private schools, working themselves to death to pay the huge loans, depending on grand parents and baby sitters for child care. To conclude with another song, this time by the Talking Heads : “You may ask yourself how did I get here? You may ask yourself what is this beautiful house?” The Eurozone should sooner or later answer this rhetorical question. But it seems Greece has to answer it first.

  Amanda Michalopoulou

 20. http://greece.flash.gr//soon/2008/12/16/42882id/

  Distixos i dikaiosini xaidepse tin zarntiniera…

 21. Μία πολύ σελίδα και στα αγγλικά από Βρεττανό που ζει Θεσσαλονίκη:
  http://www.teacherdudebbq.blogspot.com

 22. http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1

  deface stin gramatia neas genias apo eleutherous ellines

 23. Συμβάντα και Τέρατα 21/12/2008
  Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή επτά πανεπιστημιακών [Βασιλική Γεωργιάδου, Νίκος Δεμερτζής, Περσεφόνη Ζέρη, Ηλίας Κατσούλης, Θωμάς Κονιαβίτης, Θάνος Λίποβατς, Παντελής Μπασάκος] που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, 14/12/2008, με τίτλο: «Ούτε δικτατορία ούτε αναρχία – Δημοκρατία!»

  Έχουμε άραγε κατανοήσει το Συμβάν; Οι επτά καθηγητές που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή φαίνεται να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού. Το Συμβάν της πρόσφατης εξέγερσης είναι ευανάγνωστο και συμπυκνώνεται σε ένα αναπόδραστο δίλημμα, ευθύς εξαρχής: αναρχία ή δημοκρατία – με το φόβητρο της δικτατορίας να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων όσοι θα ήθελαν να στοχαστούν με διαφορετικούς όρους […]

  Διαβάστε τη συνέχεια στην εφημερίδα “Η Αυγή” εδώ:

  http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=425134

 24. Video witnessing what happened at Asklipioustrasse 14 , Athens, on January 9th 2009 : Police isolates , traps and then arrests arbitrarily demonstrators and Legal Aid s lawers . Police abuses an old lady who tried with other lawers to protect the trapped demonstrators by the police.

  http://www.tvxs.gr/v2972

  Tα γεγονότα στην οδό Ασκληπιού 14: πλάνα από τον αποκλεισμό και συλλήψεις διαδηλωτών και δικηγόρων της legal Aid στο συγκεκριμένο σημείο. Αστυνομικοί χτυπούν μία ηλικιωμένη
  γυναίκα που μαζί με άλλους , δικηγόρους και μη, προσπάθησε να προστατεύσει τους παγιδευμένους, στην Ασκληπιού 14, διαδηλωτές . Αυτά συνέβησαν στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου 2009.

 25. Σας στέλνουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις μαζικές προσαγωγές δικηγόρων και τις παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συλαλλητηρίου στις 9-1-09.

  ———————————————————-

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

  Η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α., καταγγέλλει σειρά σοβαρότατων παραβιάσεων Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, από κρατικά όργανα και υπηρεσίες, την 9η Ιανουαρίου 2009, μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Ειδικότερα, όπως ιδίοις όμμασι εξακριβώσαμε:

  1. Δεκάδες πολίτες δέχθηκαν την αναίτια και απρόκλητη επίθεση δυνάμεων
  των ΜΑΤ. Η εν λόγω επίθεση εξελίχθηκε με τη μέθοδο της «τυφλής» βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις και είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών, διαδηλωτών που αποχωρούσαν αλλά και διερχομένων.

  2. Ταυτόχρονα, οι αποχωρούντες διαδηλωτές και οι διερχόμενοι, δέχθηκαν
  μεγάλο όγκο χημικών (κυανιούχα, υψηλής τοξικότητας) τα οποία αποτελούν
  χημικά όπλα, απαγορευμένα από τις διεθνείς συνθήκες ακόμη και σε περίοδο πολέμου.

  3. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω βίαιης επίθεσης, οι αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν πολίτες στην οδό Ασκληπιού 14, τους οποίους επιχείρησαν να συλλάβουν χωρίς αυτοί να έχουν διαπράξει παράνομες πράξεις. Κατόπιν τηλεφωνημάτων περιοίκων, στο εν λόγω σημείο προσέτρεξε αντιπροσωπεία της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, στην οποία μετέχουν και μέλη της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, στο σημείο προσέτρεξαν και άλλοι συνάδελφοι, κατερχόμενοι από τα παρακείμενα γραφεία τους.

  Οι εν λόγω συνάδελφοι, ως είχαν καθήκον σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο, παρενέβησαν (αφού πρώτα επέδειξαν τις ταυτότητές τους) και ζήτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αιτιολογήσουν νόμιμα τις επικείμενες συλλήψεις, άλλως να αποχωρήσουν από το χώρο. Αντί απαντήσεως, δέχθηκαν ύβρεις, προπηλακισμούς, βίαιη επίθεση και τελικώς συνελήφθησαν και οι ίδιοι, αλλά και κατά παράβαση κάθε Συνταγματικής αρχής και διατάξεως Νόμου.

  4. Αμέσως μετά, η Επιτροπή μας, τα λοιπά μέλη της Ομάδας Νομικής
  Βοήθειας και πολλοί συνάδελφοι, προστρέξαμε στην Γενική Αστυνομική
  Διεύθυνση Αθηνών, και ζητήσαμε να δούμε τους προσαχθέντες συναδέλφους μας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και της ΠοινικήςΔικονομίας, που επιβάλουν την άμεση επικοινωνία κάθε κρατουμένου
  προσώπου με συνήγορο. Αντ’ αυτού, μας απαγορεύθηκε η είσοδος, επιπλέον δε, δεχθήκαμε βίαιη επίθεση και ξυλοδαρμούς με γκλοπ και με κλωτσιές από διμοιρία των Ματ. Κατόπιν δε, μας ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ότι η εν λόγω «διαδικασία» είναι σε γνώση εισαγγελικού λειτουργού εβρισκομένου εντός του κτιρίου της Γ.Α.Δ.Α., του οποίου τις εντολές εκτελούν.

  5. Για τις παράνομες πράξεις των αστυνομικών οργάνων, ενημερώθηκε το
  ίδιο απόγευμα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, ο οποίος ουδέν
  έπραξε για την αποκατάσταση της Συνταγματικής νομιμότητας και την άμεση απελευθέρωση των αδίκως συλληφθέντων δικηγόρων και πολιτών.

  Οι συλληφθέντες στο εν λόγω σημείο, δικηγόροι και λοιποί πολίτες,
  αφέθησαν ελεύθεροι αφού καμία παράνομη πράξη δεν είχε λάβει χώρα στο εν λόγω σημείο, μετά από παράνομη κατακράτηση διάρκειας τεσσάρων ωρών…

  Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

  1. Το προεδρικό διάταγμα το οποίο επικαλούνται οι αρχές για την
  πραγματοποίηση προσαγωγών έχει καταγγελθεί ως αντισυνταγματικό από το
  σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου της χώρας. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, το εν λόγω προεδρικό διάταγμα, απαγορεύει την προσαγωγή πολίτη που επιδεικνύει στις αστυνομικές αρχές την αστυνομική του ταυτότητα.

  2. Για να είναι νόμιμη η σύλληψη οιουδήποτε πολίτη, το αστυνομικό όργανο υποχρεούται να ανακοινώσει την παράνομη πράξη που έχει διαπραχθεί και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο συγκεκριμένος πολίτης είναι ύποπτος τελέσεως του εν λόγω αδικήματος.

  Καμία από τις ως άνω νόμιμες προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε από τις
  αστυνομικές δυνάμεις.

  Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι, οι καταγγελλόμενες συλλήψεις δεν περιγράφουν περιστασιακή, μεμονωμένη συμπεριφορά κάποιων κρατικών
  υπαλλήλων. Ούτε οι αστυνομικές δυνάμεις, ούτε η εισαγγελική αρχή
  ενεργούν «αυθορμήτως»! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συντεταγμένη
  άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, δια εισαγγελέων και αστυνομικών οργάνων, ενεργούντων κατά παράβαση του Συντάγματος και των Νόμων!

  Πρόκειται για εκτεταμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που
  επιλέγουν να διεκδικήσουν συλλογικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.
  Η προσαγωγή δικηγόρων, στοχεύει αφ’ ενός στη δική τους τρομοκράτηση, με σκοπό να «πεισθούν» να απόσχουν στο μέλλον από την πλήρωση του
  κοινωνικού τους ρόλου ως υπερασπιστών δημοκρατικών δικαιωμάτων και
  συλλογικών ελευθεριών. Αφ’ ετέρου όμως και κυρίως, η εν λόγω παράνομη
  προσαγωγή απευθύνει το εκφοβιστικό της μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να ματαιώσει τη συμμετοχή τους σε συλλογικές διεκδικήσεις και κοινωνικοπολιτική δράση.

  Ειδικό ρόλο και ανάλογη ευθύνη στην επιχείρηση αυτή είχαν και η
  εισαγγελική αρχή της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, η οποία ουδέν έπραξε για την επιβολή του Συντάγματος και των Νόμων, αρνούμενη να εφαρμόσει τις εγγυητικές για τα δικαιώματα των πολιτών και των συλληφθέντων διατάξεις.

  Αναδεικνύεται έτσι με ιδιαίτερη οξύτητα, η έλλειψη απόστασης μεταξύ
  εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και η επιστράτευση της δεύτερης από
  την εκάστοτε κυβέρνηση για την ποινική καταστολή των κοινωνικών και
  πολιτικών διεκδικήσεων των πολιτών. Σε πλήρη αντίθεση με το κράτος
  δικαίου, η ελληνική πολιτεία μετατρέπεται σε κράτος καταναγκασμού, εντός
  του οποίου κανένα πολιτικό ή κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών δεν είναι
  εγγυημένο έναντι της κρατούσας κυβερνητικής πολιτικής. Σ’ αυτήν την
  κατεύθυνση έχουν άλλωστε κινηθεί όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθετική παραγωγή (π.χ. εγχώριοι και ευρωπαϊκοί τρομονόμοι).

  Υπενθυμίζουμε παρά ταύτα ότι το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών
  δικαιωμάτων των πολιτών έχουν κατακτηθεί με συλλογικές κινητοποιήσεις
  τους και οι ίδιοι έχουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το καθήκον της
  περιφρούρησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε και τη δική μας
  δραστηριότητα, την οποία δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε, συμμετέχοντας
  στην άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και
  υπερασπιζόμενοι το σύνολο των δίκαιων, κοινωνικών και πολιτικών
  δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 26. Video from Athens DEC08

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: